Senaste Nytt

 • 25 May 2022

  Gästföreläsning på KTH

  I ett led att stärka Risk Pilots kontakter med universitet så gästföreläste vi i april på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) inom kursen ”Reliability Evaluation of Electrical Power Systems”. Föreläsningen fokuserade på hur tillförlitlighet hanteras och analyseras inom kärnkraften med extra fokus på de elektriska systemen.

   

  Bildkälla: Jann Lipka

  Läs mer
 • 18 May 2022

  Risk Pilot satsar på Forskning och Utveckling

  Risk Pilot arbetar kontinuerligt med forsknings- och utvecklingsprojekt för att vara med och utveckla metoder och tjänster kopplade till våra kompetensområden. Risk Pilot ser också FoU som en viktig plattform för samarbete inom det internationella nätverket av experter inom säkerhet och riskanalys.

  Examensarbeten är en självklar del av vår FoU-verksamhet eftersom examensarbeten är ett sätt att upprätthålla kontakten med universiteten och ett sätt att hitta nya unga kompetenta medarbetare.

  Läs mer
 • 13 May 2022

  Risk Pilots Göteborgskontor har fått en ny kollega, Jonas Nilsson

  Jonas är utbildad civilingenjör i riskhantering och brandingenjör vid Lunds Tekniska Högskola. Tidigare har han arbetat som brandingenjör på Räddningstjänsten Väst. Jonas kommer att ingå i vårt team inom Systems Engineering.

   

   

  Läs mer
 • 9 May 2022

  Ringhals 1 och 2 bränslefria

  Nu har det sista bränslet från Ringhals 1 och 2 transporterats till CLAB för mellanlagring i avvaktan på att slutförvaren blir klara. Att R1/R2 är bränslefria är avgörande för det fortsatta arbetet med avveckling av kärnkraftverken. Bränslefritt innebär att man kan dra ner på bemanningen i kontrollrummen, att förutsättning finns att övergå till en mer konventionell anläggning med enklare tillträde och en generellt minskad kravbild. Riskpilot har haft uppdragsansvaret för att säkerställa att transporterna blir genomförda före 1 juni 2022. Detta har skett i ett tätt samarbete med SKB/CLAB och berörda avdelningar internt på Ringhals. Utmaningar har inte saknats.

   

   

   

  Läs mer

Arkiv

Internkonferens 2022

Innan påsk hölls den första av Risk Pilots två interna konferenser 2022. Denna gång höll vi till i Västerås och uppslutningen var bra med de flesta av kollegorna närvarande.

Läs mer
Äntligen AW

Vi på Risk Pilot anser att det är viktigt att träffas även utanför arbetet under mer sociala former för att bygga relationerna mellan kollegorna på företaget. Så, nu när pandemi-restriktionerna har lättat och även våren närmar sig med stormsteg fick vi till mycket efterlängtade AW:s på våra samtliga tre kontor. Vårt kontor i Göteborg fick inspiration av förra månadens OS och provade på curling medan Stockholm provade på svårigheterna med att spela golf i en simulator. Kontoret i Malmö drömde sig bort till parkerna i Marseille och provade på Boule.

 

 

Läs mer
Ny kollega till Malmökontoret

Malmökontoret berikas med ännu en kollega, Edwin Bywater. Edwin är civilingenjör i teknisk fysik och har tidigare ägnat sig åt FoU inom medicinteknik och industriella processer, samt varit medgrundare till en startup. På senare år har han ägnat sig åt tvärvetenskapliga frågor i teknik, miljö och samhälle genom masterstudier i klimatstrategi samt forskning inom styrningsarbete för biologisk mångfald.

Läs mer
Regeringen godkänner SKBs slutförvaringssystem

Det har antagligen inte undgått någon verksam i energibranschen att ett beslut om slutförvaring av utbränt kärnbränsle fattades i torsdags. Regeringen har nu godkänt den plan för slutförvaret som SKB arbetat fram. Visserligen ska ärendet prövas vidare i Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten men dagens besked är en viktig milstolpe.

Det råder stor enighet om att behovet av elektricitet i Sverige kommer att öka kraftigt de kommande decennierna och för att nå det målet måste sannolikt många olika energislag hjälpa till. Att ha effektiva och förutsägbara processer för tillstånd är mycket viktigt. Det gäller inte bara för hantering av utbränt kärnbränsle, utan också för utbyggnad av sol- och vindenergi och inte minst för den gruvverksamhet som kommer krävas för att utvinna nödvändiga metaller och mineral. Därför välkomnar Risk Pilot dagens besked och vi ser fram emot att fortsätta arbeta med den här typen av frågor.

I länken nedan kan ni läsa mer om vad SKB säger om regeringens beslut.

https://skb.se/nyheter/regeringen-godkanner-skbs-slutforvarssystem/

#riskpilot #riskhantering #energi #slutförvar

Läs mer
Nytt internationellt samarbete med Human Factors Specialist

Risk Pilot has the pleasure to announce that we have engaged in a sub-contractor agreement with Human Factors Specialist - Douglas Owen. A great start of the year, Douglas will support our internal HFE team as well as contributing to Risk Pilot's other service areas in order to further integrate the knowledge of human factors and perspectives in these services.

Läs mer
Ny medarbetare till Göteborgskontoret

Göteborgskontoret hinner få ännu en kollega innan 2021 tar slut, Alexander Nilsson. Under det senaste året har han arbetat inom läkemedelsindustrin som processingenjör. Alexander har en civilingenjörsexamen från Chalmers Tekniska Högskola, med inriktning på kemi-, process- och energiteknik.

 

Läs mer
Studentkontakter är viktiga för Risk Pilot

Med jämna mellanrum besöker någon av Risk Pilots konsulter våra lärosäten och håller föreläsningar kring det vi jobbar med. Målgruppen kan vara civilingenjörsstudenter som läser en inriktning med anknytning till energi, risk, statistik eller studenter som läser kognitions- och beteendevetenskap.

Läs mer