Senaste Nytt

 • 13 October 2019 Höstkonferens 2019

  I början av oktober gick Risk Pilots andra internkonferens för året av stapeln. Denna gång med fokus på kontorsteamen, forskning och utveckling samt verksamhetssystemet. 

  Risk Pilot arbetar i en platt organisation där kontorsteamet är en viktig byggsten som måste bestå av ett sammansvetsat gäng för att vi ska ha ett välfungerande företag. Varje individ i teamet är en viktig spelare i vårt lag och vi måste kontinuerligt ha kommunikation om hur vi praktiskt ska få allt gemensamt arbete att fungera på bästa sätt. Konferenserna är därmed ett viktigt inslag för att få avsatt tid för att arbeta med vårt team, dels på kontorsnivå och dels företagsnivå. Vi passar även på att umgås och ha trevligt tillsammans vilket gör att vi alla känner varandra bra och det gynnar oss i vårt dagliga arbete.

  En stor del av arbetet på våra interna konferensen bedrivs i form av grupparbeten. Alla medarbetares röst är viktig för oss och alla ska ha möjlighet att påverka det interna arbetet på företaget.

   Grupparbete

  Risk Pilot har som mål att ligga i framkant i forskning och utveckling inom de tjänsteområden där vi är aktiva. Under konferensen får vi chans att diskutera vad vi ska satsa på kommande år.

  Under hösten har det pågått ett intensivt förbättringsarbete med vårt interna verksamhetssystem med mål att certifiera oss mot FR2000. Under konferensen har vi gått igenom verksamhetssystemets delar och alla medarbetare har fått chansen att tycka till om ändringar. 

  Vi tackar Anders, Erik och Fredrik för en väl planerad konferens.

  Läs mer
 • 19 September 2019 Analys av brandspridning inom probabilistiska säkerhetsanalyser använda i kärnkraftsindustrin

  Under hösten 2018 hade vi på Risk Pilot i Malmö två studenter hos oss på ett längre besök: Fredrik och Elias genomförde sitt examensarbete på Ringhals kärnkraftverk med titeln ”Analys av brandspridning inom probabilistiska säkerhetsanalyser använda i kärnkraftsindustrin”. Projektet var uppskattat både för oss och för studenterna (idag färdigutbildade ingenjörer) och det går bra att kontakta dem (elias.karlsson@prevecon.se, fredrik.wennberg@riskpilot.se )om man vill veta mer om deras examensarbete eller höra om vilka upplevelser de hade under sin tid som exjobbare på Risk Pilot.

  För oss är det alltid positivt att få lära känna nya ansikten, eftersom vi lär oss massor av att få ta del av nya idéer och perspektiv. Samtidigt är det givetvis vår förhoppning att den kunskap och erfarenhet som redan finns på företaget är till god hjälp för studenterna under deras arbete.

  Utbytet med studenter är något som vi värderar högt och gärna vill fortsätta med i framtiden. Eftersom vi är verksamma inom en rad olika områden som fordon, kärnkraft, järnväg och medtech skiljer sig våra bakgrunder åt – och det är även tanken. Vi uppskattar helt enkelt mångsidighet och är alltid intresserade av att komma i kontakt med studenter som är i början eller i slutet av sin utbildning, oavsett inriktning, och som är intresserade av riskhantering och säkerhetstänk.

  Vi bollar gärna idéer tillsammans med dig (eller er) och kan ofta hjälpa till med att lägga fram intressanta förslag på ämnesfokus. Är du någon, eller känner du någon, som skulle vara intresserad av att skriva examensarbete på Risk Pilot så tveka inte att kontakta oss.

  Läs mer
 • 26 August 2019 Ny säkerhetsanalytiker till Stockholmskontoret

  Risk Pilots kontor i Stockholm, som bl.a. arbetar med probabilistiska säkerhetsanalyser, har från och med den 26 augusti fått en ny kollega! Vår nya kollega heter Mattias Håkansson och kommer inledningsvis att arbeta med säkerhetsanalyser på Forsmark.

  Mattias har en mastersexamen i fysik från Uppsala universitet. Han kommer från en tidigare anställning på ÅF där han har arbetat med säkerhetsanalyser och säkerhetsdokumentation inom kärnkraftsbranschen. Han har erfarenhet av flera internationella projekt, bland annat ett projekt inom OECD som omfattade erfarenhetsutbyten av fel med gemensam orsak (s.k. common-cause failures) vilket är Mattias specialistområde.

  ”Jag fick direkt en härlig familjär känsla och känner mig väldigt välkommen och inkluderad av mina nya kollegor. Jag tror och hoppas att jag kan bidra med mina erfarenheter till gruppen, men också att utvecklas genom den kompetens som finns inom Risk Pilot.”

  På sin lediga tid så spelar Mattias gärna tennis eller någon annan racketsport, och ”hyfsat” regelbundet blir det en löptur runt fågelsjöarna i Solna där han bor med sin fru.

  Vi önskar Mattias varmt välkommen till Risk Pilot! 

  Läs mer
 • 19 August 2019 Ny processingenjör/projektledare till Göteborgskontoret

  Risk Pilots Göteborgskontor har från och med den 19 augusti 2019 fått förstärkning av Daniel Kühnemuth, som kommer jobba med anläggningskonstruktion och projektledning på Ringhals.

  Daniel har en civilingenjörsexamen i miljöteknik med kemiteknik från Universität Stuttgart, Tyskland samt ett licentiat-examen inom energiteknik/förbränning från Chalmers. Senaste året har Daniel jobbat som processingenjör/projektledare på Bilfinger Industrial Services i kemiklustret i Stenungsund. Innan dess har han arbetat fyra år på Dekra Industrial i Göteborg, där han främst jobbade med säkerhetsgranskning av processdesign inom olja och gas, samt pappersmassaindustrin. Därifrån har han bred kunskap inom lagkraven i tryckkärlsdirektivet med mera.

  ”Jag blev direkt imponerad av gruppkänslan och engagemanget på Göteborgskontoret. Samtidig ser jag väldig mycket framemot att vara del av den höga kunskapsnivån inom gruppen.”

  På fritiden klättrar Daniel gärna både inne och ute rund om i Göteborgstrakten, där han bor på Hisingen med fru och två barn.

  Vi önskar Daniel varmt välkommen till Risk Pilot. 

  Läs mer

Arkiv

Risk Pilot förstärker Göteborgskontoret inom MTO

Risk Pilots Göteborgskontor har från och med den 1 maj 2019 fått förstärkning av Sara Lind som kommer jobba inom området MTO och Human Factors.

Sara har en mastersexamen i Kognitionsvetenskap från Linköpings Universitet med inriktning mot beteende i komplexa system. Efter examen 2012 har Sara jobbat på OKG som organisationsutvecklare och senare även som chef för samma enhet. Arbetet på OKG har främst fokuserat på säkerhetskultur, orsaksanalys, MTO-värdering vid omställning och operativt stöd till linjen.

”På OKG hade jag möjligheten att få samarbeta med anställda från Risk Pilot och när jag och min familj bestämde oss för att flytta hem till västkusten var det givet att undersöka vilka möjligheter som fanns här. Konsultrollen är helt ny för mig, men jag har känt 100% stöd och engagemang från alla kollegor vilket känns både tryggt och roligt!”

Vi önskar Sara varmt välkommen till Risk Pilot.

Läs mer
Malmökontoret har fått en ny medarbetare

Risk Pilot i Malmö har från och med den 11e februari fått förstärkning av Fredrik Wennberg.

Från att under hösten genomfört sitt examensarbete på Ringhals under handledning av Risk Pilot, där han studerade förbättringspotentialen i hanteringen av brandspridning inom PSA, har Fredrik nu tagit ytterligare ett steg och blivit anställd hos oss i Malmö.

Fredrik är Civilingenjör i Riskhantering och Brandingenjör från Lunds Tekniska Högskola. Han kommer främst att arbeta med riskhantering och bidra med sina kunskaper inom brandområdet.

”Jag kände ganska direkt när jag påbörjade mitt examensarbete att det som Risk Pilot arbetar med och kulturen inom företaget verkligen var någonting som lockade mig. Det finns en oerhört stor och bred kompetens inom företaget, och det känns även som att det finns goda möjligheter att bredda sin egen och kunna vidareutvecklas inom andra områden.”

Det är glädjande att Fredrik valt att bli anställd hos oss och vi vill hälsa honom varmt välkommen!

Läs mer
Handbook of Safety Principles

Vi är stolta över att en av Risk Pilots specialister, Jan-Erik Holmberg, är en av redaktörerna och författarna till en ny handbok inom säkerhet, Handbook of Safety Principles. I boken görs en genomgång av de senaste genombrotten avseende teori, metoder och applikationer inom säkerhets- och riskanalys. Detta är ett självklart referensverk för ingenjörer och beslutsfattare.

 Bok

Boken finns att köpa som bok eller e-bok via:

Wiley (förlaget)

Bokus

Adlibris 

Läs mer
Risk Pilot blir fler i Stockholm

Risk Pilots Stockholmskontor har från och med den 4 juni 2018 fått förstärkning av Yehya Alazem som till att börja med kommer att jobba inom PSA-området på Forsmark.

Yehya har en civilingenjörsexamen i kemiteknik med fysik från Charlmers med inriktning på kärnteknik. Efter examen 2013 har Yehya varit anställd på FKA där han jobbade på kemiavdelningen, på ÅF i Stockholm med uppdrag mot FKA, OKG och SKB, samt på det tyska medicinteknikföretaget Eckert & Ziegler Bebig GmbH i Berlin.

”Precis när jag klev in på Risk Pilots Stockholmskontor fredagen den 26 januari för att ha en inofficiell träff kände jag ”Här vill jag jobba”. Jag fick en otroligt bra känsla av att vara på kontoret. Kunskapen, kompetensen och den sociala sammanhållningen sitter i luften och i väggarna. Jag ser så mycket fram emot samarbetet med mina nya kollegor inom de områden som Risk Pilot är ledande inom.”

Läs mer
Risk Pilot blir fler i Göteborg

Risk Pilots Göteborgskontor har från och med den 15e januari fått förstärkning av Fredrik Larsson inom området riskhantering samt verifiering och validering.

Fredrik har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik med inriktning på kärnkraftsteknik samt en ekonomie kandidat examen i företagsekonomi med inriktning på industriell företagsstyrning och finansiell ledning. Han har arbetat inom kärnkraftsbranschen sedan 2013 bland annat på OKG och även med forskarstudier på Chalmers.

Vi hälsar Fredrik varmt välkommen till bolaget!

Läs mer
Risk Pilot fyller 15 år!

Vår historia börjar bli lång och innehållsrik. Målet när vi startade var att jobba med intressanta uppdrag och under tiden ha roligt tillsammans. Det lyckades vi med, och kanske till och med lite över förväntan, eftersom den målbilden med all sannolikhet är den största orsaken till att vi faktiskt sitter här idag med ett blomstrande företag som är 15 gånger större.

Det här är också något som vi i dag ser som Risk Pilots signum; vår starka sammanhållning inom bolaget och vår samsyn på vad som är viktigt. Vi tror på att alla medarbetare ska ha stort inflytande både på sin egen arbetssituation och på bolagets verksamhet. Det låter kanske som en klyscha, men hos oss är det på riktigt. På våra årliga konferenser samlas vi och brainstormar fram företagets framtida strategier, diskuterar utmaningar och nöter in nödvändiga rutiner. Men vi passar också på att under avslappnade former ha roligt och lära känna varandra ännu bättre.

Naturligtvis finns det andra delar som kännetecknar Risk Pilot och som också kan ha viss betydelse för vår respektabla ålder, såsom spetskompetens, kundvård, pålitlighet, men även en förmåga att navigera strategiskt i marknadsmässigt grunda vatten. Alltihopa skulle också med viss sannolikhet kunna hänföras till ren och skär tur, men som proffs i sannolikhetsbranschen vet vi att den siffran är försumbart låg, och skulle vi mot förmodan ha fel i det påståendet så vet ju alla att tur får man inte, det förtjänar man.

Risk Pilot är inne i en otroligt spännande fas där vi är större och stabilare än någonsin tidigare, och har en fantastisk tillväxt. Vi har sedan ett par år påbörjat en resa där vi inte bara breddar tjänsteutbudet inom våra befintliga branscher, utan där vi även tar stora kliv in i utvecklingsintensiva branscher som fordon och medicinteknik. Det är med stolthet vi konstaterar att vi numera är en bred aktör inom Risk Management, Human Factors, Systems Engineering och Quality Management.

Men med vuxen ålder följer ju som bekant även ansvar, så när vi nu tittar framåt är vår tidshorisont betydligt längre än för 15 år sedan. Vi ser förstås att Risk Pilot fortsatt kommer att vara en självklar aktör inom befintliga områden och tryggt och säkert leverera det vi alltid levererat. Men vi kommer lika självklart hålla fast vid målbilden vi satte för 15 år sedan och fortsätta växa och utvecklas tillsammans. Varför överge ett vinnande koncept?

Är du intresserad av våra tjänster, eller av att jobba hos oss? Kontakta oss gärna så berättar vi mer!

 

Läs mer
Risk Pilot förstärker inom HSE

Stockholmskontoret har fått en förstärkning inom HSE (Hälsa, säkerhet och miljö). Den 6:e november började Tomas Eriksson på Risk Pilot och påbörjade direkt ett uppdrag som EHS-koordinator på ett medicinteknikföretag.

Tomas har gedigen erfarenhet inom området både som chef och koordinator och har främst arbetat inom stål- och kärnkraftsindustrin.

"Jag ser fram emot att arbeta på Risk Pilot då jag med min kompetens inom HSE-risker bidrar till att göra Risk Pilot ännu starkare i att kunna hjälpa företag att bedöma, kartlägga och minimera olika former av risker kopplade till sin verksamhet."

Vi hälsar Tomas varmt välkommen till Risk Pilot!

Läs mer